skip to Main Content
Oekraïne Ukrainian Bat Rehabilitation Center 8750 2022

Door onder andere klimaatverandering zijn er de afgelopen 30 jaar steeds meer vleermuizen gaan overwinteren in Oekraïense steden. Steden zijn alleen geen veilige plekken voor deze dieren, ze kunnen vast komen te zitten in gebouwen, gestoord worden tijdens hun winterslaap of zelfs gedood worden tijdens reparatiewerkzaamheden. 

Ondanks dat de vleermuizen bedreigd worden in hun voorbestaan en ze zelfs in nationale beschermingsprogramma’s zitten waren de voorschriften om ze te beschermen nog steeds onvoldoende. In de winter stierven er door de interactie tussen mens en vleermuis nog steeds veel dieren.  

Om dit probleem aan te pakken is in 2013 het Bat Rehabilitation Center in Kharkiv opgezet. Deze organisatie heeft al snel in heel Oekraïne activiteiten opgezet om de vleermuizen te beschermen. Het centrum brengt dierenartsen, onderzoekers en andere vleermuisbeschermers samen om vleermuizen in heel Oekraïne te redden. Elk jaar passeren er tot 3000 dieren het centrum en tijdens de afgelopen jaren zijn er al meer dan 20.000 vleermuizen gered.

Het belangrijkste doel van het Ukrainian Bat Rehabilitation Center is dat mensen en vleermuizen veilig kunnen samenleven in stedelijke gebieden. De oorlog in Oekraïne is niet alleen een bedreiging voor de miljoenen inwoners van het land, maar ook voor de dieren. Er zijn bijvoorbeeld veel gebouwen vernietigd waar vleermuizen overwinterden. Ondanks de gevaren van de oorlog, blijven de medewerkers van het Ukrainian Bat Rehabilitation Center zich inzetten voor vleermuizen in nood, zodat zij veilig in het wild kunnen worden vrijgelaten.  

Vind jij het ook belangrijk dat vleermuizen worden beschermd? Steun dan DierenPark Amersfoort Wildlife fund! 

 

Back To Top