Skip to content
Vietnam Save Vietnam Wildlife 5500 2023

Olifanten zijn een belangrijk onderdeel van veel ecosystemen. Maar ze kunnen helaas ook een bedreiging vormen voor lokale gemeenschappen. Het is namelijk makkelijk voor de dieren om de oogst van het veld te plunderen. Daarom gaat de organisatie Save Vietnam’s Wildlife een nieuwe manier bedenken zodat er minder conflicten zijn tussen mensen en olifanten.

Het project zal de kennis van de getroffen boeren gebruiken om de punten waar veel olifanten langskomen in kaart te brengen. Op die punten zullen AI-camera’s worden geplaatst, en wanneer een olifant wordt gedetecteerd, wordt er een waarschuwing verzonden naar de smartphones van lokale mensen. Deze mensen worden getraind om goed om te gaan met mens/olifantconflicten en leren om het op te nemen voor de olifant tijdens zo’n conflict.

Het AI-systeem zal niet alleen een vroege waarschuwing geven als een olifant in de buurt is, maar kan ook gegevens verzamelen. Zo kan in inzichtelijk gemaakt worden waar olifanten leven en kan hun gedrag worden geobserveerd. Dankzij deze gegevens kunnen nog betere plannen gemaakt worden om de olifanten te beschermen. Door de nieuwe techniek te combineren met de kennis van de lokale gemeenschap wil dit project een langdurige oplossing bieden voor dit probleem en zo zorgen dat nog meer mensen de olifanten willen beschermen.

Dankzij de steun van DierenPark Amersfoort Wildlife Fund kunnen de lokale gemeenschappen getraind worden in het goed omgaan met het mens/olifantconflict.

Wil jij ook dat olifanten beschermd worden? Steun dan DierenPark Amersfoort Wildlife Fund!

 

Back To Top