Skip to content

Luiaards leven hoog in de bomen in Colombia. Helaas wordt het leefgebied steeds kleiner. In het Zuid-Amerikaanse land worden bomen gekapt, dit moet stoppen. Daarom verzamelt DierenPark Amersfoort samen met het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund geld in om de Colombiaanse natuur te beschermen, zodat de luiaard en alle andere wilde dieren een veilig thuis hebben. In deze blog vertelt Elise van Schaik hoe DierenPark Amersfoort Wildlife Fund bijdraagt aan natuurbehoud en hoe jij kan helpen. Verderop beschrijft Marc Hoogeslag wat Proyecto Tití, een Colombiaanse organisatie, precies doet om de natuur te beschermen.

In DierenPark Amersfoort leeft de luiaard in De Nacht, een donkere jungle waar het dag- en nachtritme is omgedraaid. In het wild komt dit nachtdier voor in de bossen van Colombia. Maar helaas worden veel bomen gekapt, waardoor de bossen krimpen en luiaards en alle andere wilde dieren weinig vrijheid hebben. Dit jaar helpt DierenPark Amersfoort de Colombiaanse natuurbeschermingsorganisatie Proyecto Tití om dit tegen te gaan.

Plastic recyclen

DierenPark Amersfoort Wildlife Fund vindt het werk dat de Proyecto Tití doet heel belangrijk. Daarom helpt het dierenpark door onder andere door bekendheid te creëren en geld in te zamelen. In DierenPark Amersfoort staan daarom speciale kliko’s waarin bezoekers het hele jaar door petflessen doneren. Deze plastic flessen leveren namelijk statiegeld op en deze opbrengst gaat helemaal naar Proyecto Tití. Recyclen plastic ontzettend belangrijk. Hierdoor beschermen we de natuur. Proyecto Tití recyclet ook plastic in Colombia, waaronder petflessen. Met het materiaal maakt de lokale bevolking hekpalen en bijzondere tassen.

Bomen planten

Naast het recyclen van plastic plant Proyecto Tití duizenden bomen. Hierdoor vergroot de organisatie het leefgebied van de luiaard. Het planten van één boompje kost vijf Amerikaanse dollar. Omgerekend is dat nu 4,70 euro. Een petfles waar minder dan één liter in kan, levert 0,15 eurocent op. Dit betekent dat er al één boom kan worden geplant wanneer er 32 flesjes worden gedoneerd. Flessen waar meer dan één liter in kan, leveren zelfs 0,25 euro op. Dus negentien grotere flessen zorgen er al voor dat één boompje kan worden geplant. Inzamelen dus!

Het hele jaar verzamelen

Elk petflesje helpt om de Colombiaanse natuur te beschermen. Neem daarom elk flesje mee tijdens jouw bezoek aan het dierenpark. Ook de flesjes die in het park worden gekocht, mogen in de kliko’s worden gedropt. In de voorjaarsvakantie staat in DierenPark Amersfoort de Wilde Wildlife Weken centraal die volledig in het teken staan van natuurbeschermingsprojecten. In deze vakantie zijn basisscholen opgeroepen om allemaal zoveel mogelijk petflessen in te leveren. De natuurorganisatie besteedt iedere dollar goed. Hoe precies? Dat vertelt Marc je.

Proyecto Tití

Zoals Elise al zei, wordt het leefgebied van de luiaard in Colombia steeds kleiner. Ik werk al 22 jaar voor het IUCN NL (Het Nederlandse Nationaal Comité van de ‘International Union for Conservation of Nature’, oftewel: de internationale unie voor het behoud van de natuur). Het IUCN NL Landaankoopfonds geeft financiële steun aan lokale natuurorganisaties, zoals Proyecto Tití, om stukken land op te kopen en deze grond te kunnen gebruiken om nieuwe bomen te planten en deze gebieden uit te roepen tot beschermd natuurgebied. Mijn collega’s en ik reizen regelmatig af naar het buitenland. Met eigen ogen zien wij hoe de lokale bevolking alles op alles zet om de natuur te beschermen. Er worden inmiddels ruim 135 projecten in 37 verschillende landen gesteund.

Proyecto Tití is een van deze projecten. De organisatie richt zich op het creëren van beschermde gebieden, educatie van de lokale bevolking, recyclen van plastic, planten van nieuwe bomen en het realiseren van corridors. Een corridor is een doorgang die bestaat uit een stuk bos. Hierdoor bewegen wilde dieren van het ene naar het andere natuurgebied. Dit maakt hun leefgebied groter.

Van plastic tot tas

Maar Proyecto Tití doet meer. De organisatie voert ook wetenschappelijk onderzoek uit en geeft voorlichting over het belang van natuurbescherming en het hergebruik van plastic. Plastic wordt gerecycled om omheiningspalen (hekpalen) van weilanden mee te maken. Nu hoeven er geen jonge bomen te worden gekapt. Vrouwen maken prachtige tassen van het onnatuurlijke materiaal. Deze tassen zijn zo bijzonder, dat ze zelfs waren te zien in modeshows in Milaan en New York. Wauw!

Van zaadje tot boom

En dat niet alleen, Proyecto Tití vergroot ook het leefgebied van de luiaard. Elise zei al dat de hardwerkende, betrokken mensen van de organisatie jonge bomen aanplant om de bossen te vergroten. Dat klopt. De natuurorganisatie plant 20.000 tot 25.000 bomen per jaar. Gelukkig, want minder dan acht procent van het oorspronkelijke bos bestaat nog. De meeste bomen zijn al gekapt!

Proyecto Tití plant vijftig verschillende boomsoorten die in hetzelfde gebied voorkomen. Het is niet vanzelfsprekend dat een zaadje uitgroeit tot boom. De natuurorganisatie houdt rekening met seizoenen, het verzamelen van de juiste zaadjes, het opzetten van een kwekerij en het vinden van de juiste, lokale mensen die kennis hebben van het gebied en de bomen. De nieuw geplante boompje wordt vijf jaar lang in de gaten gehouden. Het is ontzettend belangrijk dat het planten van de bomen wordt doorgezet, anders verdwijnen de bossen voorgoed.

Samenwerking

Gelukkig levert de organisatie fantastisch werk. Dit succes komt onder andere door de fijne samenwerking met de lokale bevolking. Proyecto Tití betrekt boeren en de lokale gemeenschappen bij hun projecten. De organisatie gaat met hen in gesprek en creëren werkgelegenheid voor vrouwen. Ook kinderen en jongeren krijgen uitleg over het belang van natuurbehoud. Zo heeft de organisatie een rangerprogramma opgericht. Het doel: kinderen komen zelf in actie om de natuur te beschermen. Net als DierenPark Amersfoort vindt Proyecto Tití het belangrijk dat jongeren leren om liefdevol met de natuur om te gaan.

Zelf heb ik Proyecto Tití twee keer mogen bezoeken. Ik ben enorm onder de indruk van de manier waarop de plaatselijke bevolking wordt betrokken bij het realiseren van de doelen. Financieren van natuurbeschermingsprojecten is een kwestie van het zoeken naar de juiste mensen die liefde hebben voor de natuur. Proyecto Tití is hiervan een mooi voorbeeld. Nog steeds heb ik regelmatig contact met de passievolle mensen die dit project uitvoeren.

Pinchéaapje

Heb je je al afgevraagd waar de naam ‘Proyeto Tití’ vandaan komt? ‘Proyecto’ is Spaans voor ‘project’ en ‘tití’ betekent ‘pinchéaapje’. Project pinchéaapje dus. Het aapje leeft in hetzelfde gebied als de luiaard. Vroeger werd dit dier als h

uisdier gehouden, nu gebeurt dat gelukkig minder vaak. De mensen van Proyecto Tití herkennen de aapjes uit het gebied en elk tití heeft een eigen naam. Bijzonder hè?! De Colombianen zijn trots op ‘hun’ aapje. Wanneer toeristen door de natuurgebieden wandelen, spotten zij ook geregeld deze kleine, unieke apensoort. Boeren die grote stukken land bezitten zijn ook apetrots wanneer het pinchéaapje op hun land leeft.

Plant bomen met jouw petfles

Wil jij Proyecto Tití steunen? Drop het hele jaar door jouw petfles in de kliko’s in DierenPark Amersfoort en plant hiermee bomen in Colombia. De opbrengst van de flesjes komt heel goed terecht!

Deze blog is eerder geplaatst op de website van DierenPark Amersfoort.

Back To Top