Skip to content
Botswana Elephants for Africa 6930 2023-2024

Olifantensoorten in heel Afrika en Azië worden geconfronteerd met de toenemende dreiging van verlies van leefgebied en conflicten tussen mens en olifant. Het leefgebied van olifanten wordt kleiner, omdat mensen door overbevolking steeds dichterbij de olifanten gaan leven. Hierdoor komen de olifanten steeds vaker in contact met mensen. Akkers worden geplunderd door olifanten vanwege de gewassen die ze daar kunnen eten, naast de vernietiging van de oogst is er veel angst voor de olifanten  in lokale gemeenschappen.

Elephants for Africa streeft voortdurend naar een betere coëxistentie tussen mens en dier door middel van onderzoeks- en onderwijsprogramma’s gericht op boeren en kinderen. Gelegen in Botswana in het Makgadikgadi Pans National Park (MPNP), doen ze onderzoek om Afrikaanse savanneolifanten te behouden door de ecologische en sociale vereisten van olifanten te begrijpen en deze in de context van conflicten tussen mens en natuur te plaatsen.

Dankzij de steun van het Dierenpark Amersfoort Wildlife Fund kon Elephants for Africa in 2023 onderzoek doen naar een mogelijke nieuwe manier om conflicten tussen mens en olifant in het leefgebied te verminderen. Olifanten reizen over olifantenpaden en uit onderzoek is gebleken dat ze vooral vertrouwen op hun reukvermogen om deze paden te volgen. De olifanten volgen het geurspoor dat door andere olifanten is afgezet om langs de vastgestelde paden te navigeren en hulpbronnen te vinden. Het doel is om signalen van urine en mest in de paden te gebruiken om de beweging van olifanten te manipuleren en uiteindelijk de gevestigde paden om te leiden, weg van landbouwgronden en menselijke nederzettingen. In 2024 heeft het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund een extra bijdrage gedaan waardoor Elephants for Africa train-de-trainer workshops kon opzetten. Dankzij deze workshops leren de lokale mensen hoe ze beter met de olifanten kunnen samenleven.

Back To Top