Skip to content
Zambia Game Rangers International 10.000 2022-2023

Zambia is een van de negen landen ter wereld met naar schatting meer dan 1.000 overgebleven wilde leeuwen. Met een oppervlakte van 66.000 km2 is het Greater Kafue National Park – het oudste en grootste beschermde gebied van Zambia – een belangrijk toevluchtsoord voor de diersoort, met een populatie van ongeveer 250 leeuwen. Helaas waren er in 2021 aan de zuidkant van het park 145 gevallen van mens/leeuwconflict. De leeuwen jaagden op vee, waardoor de veehoeders berooid achterbleven. Hierna heeft die gemeenschap als vergelding vier volwassen leeuwen gedood. 

De relatie tussen de lokale bewoners en de roofdieren staat nog altijd op gespannen voet. Door de negatieve ervaringen met de wilde dieren zijn de lokale gemeenschappen geneigd om steun te verlenen aan stropers, door vuurwapens, verblijfplaatsen en informatie en geheime toegang te verlenen tot het nationaal park. 

Dankzij de steun van DierenPark Amersfoort Wildlife Fund kan Game Rangers International lokale veehouders helpen om hun boerderijen te versterken en leeuwen af te schrikken. Op die manier wordt de veiligheid van de mensen en de dieren verbeterd. In 2022 zijn er in dit gebied dan ook geen vergeldingsacties tegen leeuwen geweest.

Game Rangers International zorgt vooral voor betere informatie over de leeuwen. Zo vergroten zij het bewustzijn van de lokale bewoners met radio-uitzendingen, bumperstickers en informatieborden. Tegelijkertijd zullen landbouwers die risico lopen op invallen van leeuwen uitgerust worden met goede afschrikmiddelen en duurzame, niet-zichtbare kraals. 

Wil jij ook dat de leeuwen beschermd worden? Doneer aan DierenPark Amersfoort Wildlife Fund!

Back To Top