Ga naar hoofdinhoud
Tanzania Tanzania People & Wildlife 10.000 2022

In het noorden van Tanzania zorgen krimpende leefgebieden ervoor dat mensen en dieren in het wild dichter bij elkaar leven dan ooit tevoren. Als gevolg hiervan kunnen leeuwen en andere grote roofdieren vaak gemakkelijke prooien vinden in de vorm van vee en andere boerderijdieren. De dood van een koe, geit of schaap betekent een groot inkomensverlies voor plattelandsfamilies in de regio, die dan uit wraak soms leeuwen doden.

Tanzania People & Wildlife (TPW) werkt samen met lokale gemeenschappen om samen innovatieve oplossingen te zoeken zodat mensen en dieren in het wild beter met elkaar omgaan. Een van deze uitvindingen is ‘Living Walls’ – dit zijn natuurvriendelijke kraaltjes die het vee ’s nachts veilig houden. Leden van de gemeenschap bouwen Living Walls door speciale (Commiphora-)bomen te planten als omheiningspalen en deze te versterken met gaashekwerk. Living Walls beschermen het vee heel goed en hebben een slagingspercentage van 99,9%. Tot op heden zijn er nog geen leeuwen gedood bij boerderijen met Living Walls. Living Walls versterken ook het leefgebied, verbeteren de connectie met het landschap, helpen tegen de lokale klimaatverandering en verbeteren het leven van gezinnen op het platteland. De Warriors for Wildlife-teams van TPW houden de omstandigheden van de Living Wall in de gaten om ervoor te zorgen dat de constructies in de loop van de tijd effectief blijven. 

A Living Wall—een milieuvriendelijke kraal ontworpen in samenspraak tussen de Maasai en African People & Wildlife – dit beschermt leeuwen door vee veilig te stellen.

Met steun van het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund zal TPW haar Living Walls-programma in West Kilimanjaro kunnen vergroten. In dit landschap worden leeuwen geconfronteerd met verhoogde bedreigingen, omdat er veel conflicten zijn met mensen. Tijdens het bouwen van nieuwe Living Walls zal de organisatie TPW voorlichting geven over natuurbehoud aan ongeveer 3.000 leden van de gemeenschap om de tolerantie voor het leven met dieren in het wild te verbeteren. 

De leeuwenpopulatie van de West Kilimanjaro is kwetsbaar en bevindt zich in een vroeg stadium van herstel. Dit cruciale project zal het voortbestaan van deze prachtige grote katten in het landschap op de lange termijn helpen verzekeren. 

Wil jij ook bijdragen aan de bescherming van leeuwen? Doneer dan aan het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund!

Foto’s door Tanzania People & Wildlife – Laly Lichtenfeld en Felipe Rodriguez

Back To Top