Skip to content
Madagaskar The Phoenix Conservancy 5000 2023

Vuur is een grote vijand van regenwouden over de hele wereld. Helaas ook voor het regenwoud in Madagaskar. Gelukkig werkt The Phoenix Conservancy in het beschermde gebied Ivohiboro aan het stoppen van de ontbossing en het tegen gaan van bosbranden. Ze hebben een speciale techniek bedacht waardoor branden kunnen worden afgeweerd en de bossen na een eventuele brand weer snel kunnen terug groeien. Deze techniek noemen zij ‘Foxhole Forests’.

Een Foxhole Forest wordt gemaakt door een ronde brandgang van ongeveer 2 meter breed en met een diameter van 10 meter aan te leggen. Alle planten, grassen en bladeren worden uit deze ring verwijderd en hergebruikt aan de rand, als een soort dam. Hierdoor ontstaat in het midden van de ring een beschermde cirkel waar snelgroeiende bomen en struiken in worden geplant. Deze snelgroeiende soorten vormen zo een plekje waar andere plantensoorten ook kunnen gaan groeien. Op deze manier kunnen de Foxhole Forests een nieuw bos vormen en vuur op een afstand houden.

Dankzij het aanleggen van deze Foxhole Forests wordt het leefgebied van de ringstaartmaki’s verbeterd en vergroot. Daarnaast worden er in de Foxhole Forests ook plantensoorten geplant waar de maki’s van eten. Hierdoor worden zij aangemoedigd om naar de Foxholes te gaan. De maki’s zullen zo – zonder dat zij het door hebben – ook bijdragen aan het herstel van hun leefgebied.  Als zij in het nieuw aangelegde bos zullen gaan leven, eten en hun uitwerpselen achterlaten kunnen er nog meer soorten planten gaan groeien. Mede dankzij de steun van DierenPark Amersfoort Wildlife Fund kan The Phoenix Conservancy de komende jaren duizenden Foxhole Forests aanleggen en werken aan een betere toekomst voor de maki’s die leven in Ivohiboro.

Wil jij ook dat het leefgebied van de ringstaartmaki wordt verbeterd? Kijk dan snel hoe jij een steentje kunt bijdragen!

Back To Top