Skip to content
Guinee-Bissau Stichting Chimbo 2000 2023

Waar vrijwel overal in West Afrika de aantallen chimpansees dramatisch achteruit gaan, doen ze het goed in Boé, een gebied twee keer zo groot als de provincie Utrecht in zuidoost Guinea-Bissau. Maar liefst 1500 chimpansees bewonen er bos en savanne, beschermd door de lokale bevolking die daarbij ondersteund wordt door de Stichting Chimbo. 30 dorpscomités patrouilleren met 150 community rangers en beschermen zo het gebied rond hun dorp tegen stropers; 40 brandweercomités zorgen dat savannebranden niet het bos beschadigen waar chimpansees slaapbomen hebben en voedsel vinden. Heel bijzonder is dat Boé’s chimpansees met elkaar communiceren door met stenen op speciale bomen te “trommelen”.  

Van groot belang voor het welzijn van de chimpansees (en trouwens ook voor de mensen zelf) zijn de heilige bossen die vooral rond de vele bronnen in het gebied te vinden zijn. Ook in Guinea-Bissau moeten we bedacht zijn op minder scrupuleuze mensen die graag kostbaar hout willen stelen. Bescherming van die heilige bossen heeft dan ook voorrang, maar dan moet wel bekend zijn waar ze precies liggen. Dat meet Stichting Chimbo met behulp van GPSsen. Dankzij Chimbo staan nu 178 Boé heilige bossen geregistreerd in een internationale database van de Verenigde Naties van beschermde gebieden, en meer gaan volgen! Dierenpark Amersfoort Wildlife Fund heeft meerdere goed werkende GPSsen gedoneerd waarmee in september 2023 een student uit Wageningen met de lokale staf een aantal heilige bossen nog eens nameet. De lokale staf vertelde namelijk dat sommige bossen zich leken uit te breiden door het beschermwerk van de brandweercomités.

Het hoeft niet alleen maar tragiek te zijn in het (internationale) natuurbeheer. Als we de handen in elkaar slaan, zoals Stichting Chimbo doet met de lokale bevolking in Boé en met inzet van studenten, dan verbeteren we de wereld.

Wil je ook een helpen? Kijk op de website van Stichting Chimbo, of steun DierenPark Amersfoort Wildlife Fund.

Trommelboom in het heilige bos van Tuntedje
Back To Top