Skip to content
Zimbabwe Painted Dog Conservation (PDC) 4985 2023

Painted Dogs, ook wel bekend als Afrikaanse wilde honden, zijn uniek voor Afrika en ze behoren tot de meest bedreigde soorten van dit continent. Zimbabwe is één de weinige landen met een gezonde populatie en Stichting Painted Dog Conservation is toegewijd aan het behoud van deze dieren.

Met uitsterven bedreigd
In heel Afrika zijn er nog maar zo’n 6000-7000 painted dogs. Tegenwoordig zijn er maar kleine en gefragmenteerde populaties over, voornamelijk in beschermde gebieden. In Zimbabwe lopen nog zo’n 800 painted dogs rond in het wild. Er zijn diverse zaken die de painted dogs bedreigen. Het Painted Dog Conservation project probeert deze zaken te voorkomen.

Stropers en valstrikken
Eén van de grootste bedreigingen voor de painted dogs in deze natuurgebieden zijn stropers. Stropers zetten valstrikken om o.a.impala’s te vangen, maar helaas raken de painted dogs ook met grote regelmaat verstrikt in deze dodelijke vallen van stevig ijzerdraad. De dieren kunnen nog wel geholpen worden als ze vastzitten in een val. Als er wilde honden worden gevonden die verstrikt zijn geraakt in deze strikken, dan kunnen zij worden gedart en worden behandeld in het revalidatiecentrum. Het doel is om de painted dog daarna zo snel mogelijk weer te laten herenigen met de rest de roedel.

Anti-Poaching Units
Eén van de eerste zaken die het Painted Dog Conservation (PDC) project heeft gedaan is het opleiden van Anti-poaching Units. Dit zijn teams die de bush controleren. Hun doel is alle geplaatste snares (valstrikken) op te sporen en te verwijderen. De teams halen bij elkaar meer dan 3000 strikken per jaar weg. Hierdoor worden zeker 300 tot 400 dierenlevens gered, waaronder tientallen painted dogs.

Wil jij weten hoe je de Afrikaanse wilde hond kunt helpen? Kijk dan op deze pagina. Wil je meer weten over de Afrikaanse wilde hond? Lees meer op de website van dit project.

 

Back To Top